БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА УКРПОШТОЮ від 1000 грн та НОВОЮ ПОШТОЮ від 2000 грн (Натисніть, щоб ознайомитись детально)

Порівняння
Додайте товари для порівняння
Бажання
Додайте товари до списку бажань
Графік роботи:

ПН-ПТ: 09:00–18:00

СБ-НД: Вихідні

 

0
Мій кошик

Салати

Сортування:
за популярністю спочатку дешевше за назвою

Йому не потрібна термічна обробка, тому всі вітаміни та мікроелементи у незмінному вигляді потрапляють з тарілки в наші животики. А ще деякі його види можна виростити у себе вдома з насіння на вологій серветці або ваті. Мова звичайно ж про салат, листовий і качанний, зелений і червоний, хрусткий і з м'яким маслянистим смаком.

Людство вживає в їжу листя салату вже понад дві тисячі років, його вирощували ще у Стародавньому Римі, Греції, Єгипті. Але згодом салат поступився місцем поживнішим овочам і зараз на полицях магазинів і супермаркетів він виглядає трохи екзотично. В Україні, Росії, Польщі частка салату в споживчому кошику мізерно мала, найчастіше його купують на свята як прикрасу основної страви.

А ось у Таїланді, Малайзії, Австралії, Індонезії під посіви насіння салату фермери щороку виділяють десятки та сотні гектарів, і це лише для внутрішнього ринку!

Деяка "непопулярність" салату в країнах Європи в порівнянні з морквою, картоплею, томатами або капустою може бути пов'язана з тим, що кількість видів, підвидів та смаків салату щорічно збільшується і ця різноманітність ставить у глухий кут більшість покупців. Та навіть у досвідченого біолога чи шеф-кухаря голова піде круто при спробі розділити і класифікувати весь цей червоно-зелений листово-качанний достаток!

Але ми все ж таки спробуємо розібратися. Отже, всі салати умовно можна поділити на листові та качанні.

Листовий салат не утворює основного стебла, качана, його листя зібране в розетку, кущик. Збирання врожаю поступове і полягає у відриві зовнішніх листків, а серединку залишають на грядці для дорощування.

У качанних салатів листя щільно або не дуже прилягає один до одного, формуючи головку, схожу на капустяну. Їх прибирають з грядки зрізом усієї рослини-качана.

Ще можна виділити бебі-ліф салати. і про цей вид варто додати пару захоплених речень.

У просторіччя їх називають зручними салатами, а в магазині насіння ви швидше за все почуєте назву "насіння салату за типом саланова". Компактний качан із сотні маленьких міцних листочків, які тільки й потрібно, що відокремити ножем. У відходи у вас піде маленька качан, а на обробній дошці залишиться ціла купа соковитих і смачних зелених (або червоних) листя. Добре і довго салати саланова зберігаються в холодильнику, транспортуються без втрат якості та мають відмінний смак. Авторство у селекції цього виду салату належить голландській компанії Rijk Zwaan. А самому салату в інтернеті присвячено кілька сайтів з рецептами та відеороликами про те, як красиво і швидко він перетворює будь-яку страву на твір кулінарного мистецтва.

Щоб не створювати плутанини в голові, простіше пройтися тими салатами, що представлені на он-лайн вітрині інтернет магазину Gryadka. in.ua, а про інші сорти та види написати в окремій статті.

 

Ромен

Якщо ви куштували салат Цезар у класичному варіанті приготування, то знаєте, який на смак ромен. Пряне, злегка терпке листя салату можна вживати свіжим, а також тушкувати, відварювати, смажити в олії. Ромен добре поєднується з куркою, томатами, креветками, сиром пармезан, тунцем, солодким перцем, оливками, яйцями. Пряні трави, наприклад, естрагон, орегано, чебрець і базилік не заглушають, а навпаки, підкреслюють оригінальний смак салату ромен. У кулінарних рецептах також зустрічається його поєднання з часником, редискою, цибулею.

Качани у салату ромен витягнутої форми, щільні, довго зберігаються. Листя соковите, трохи волокнисте. В Україні цей салат не дуже поширений, а ось у Греції та Італії він посідає важливе місце у раціоні. Якщо ви любите страви італійської кухні, зверніть увагу на насіння салатів Клаудіус F1, Амадеус F1, Октавіус F1.

 

Айсберг

Салат, який отримав свою назву через спосіб транспортування - качани покривають зверху льодом і так перевозять. Зовні він схожий на нещільний качан молодої капусти, листя хрумке, соковите, містить багато води. Смак нейтральний, легко поєднується з будь-якими інгредієнтами страви. Айсберг зберігатиметься відносно довго в холодильнику, якщо при цьому його обернути вологою серветкою і покласти в пакет. Насіння салату типу айсберг: Фіорет F1, Платінас F1, айсберг з гофрованим листям Фрілліс F1, Сантарінас F1, Фортунас F1 і Лагунас F1.

 

Фрізе

Кучерявий і з гіркуватістю. Відмінно доповнить та відтінить смак риби та креветок, м'яса, бекону та сиру, добре поєднується з іншими салатами та пряними травами. Важко сказати, яка саме якість, смак, користь чи декоративність роблять цей салат все більш популярним у супермаркетах і на кухнях. Качани нещільні, зелені зовні та світлі всередині, листя глибоко розсічені, кучеряві.

У сучасних сортах і гібридах вже немає тієї гіркоти, через яку раніше рослини доводилося вкривати темним матеріалом, тому тепер ви без страху і сумнівів можете купувати насіння салату фризе і вирощувати його на своїй ділянці. У нас в каталозі це: Сигал Ендівій F1, Вінтекс F1, Експедішн F1, а також суміш Салатна фантазія (крім фризе в неї входять ще насіння руколи).

 

Батавія

Пухкий качанно-листовий салат, велике кучеряве листя, соковите забарвлення і ніжний смак. Салат добре доповнять будь-які овочеві суміші, а також може бути декорацією для страви. Батавія досить популярний в Україні, його часто і із задоволенням вирощують на своїх ділянках фермери, він дуже швидко досягає споживчої стиглості. Бажаєте виростити вітамінний салат на своєму городі? Покладіть пару пакетиків насіння салату Афіціон F1.

 

Лолло Росса

Червоний салат з кучерявим листям. Листя поєднує в собі і декоративність і відмінний смак: легка гіркуватість з горіховим післясмаком. М'які та соковиті, вони добре доповнюють страви з м'яса чи овочеві салати. Не менш популярний і салат із зеленим листям, Лолла Бионда, смак яких м'якший, ніж у червоних.

Насіння цього сортів каталозі Gryadka.in.ua: Констанс F1, Локарно F1, Кармезі F1, Левістро F1, Касабелла F1, Люберон F1.

Про салати типу саланова ми говорили на початку статті. Зазначимо тільки те, що в каталозі інтернет магазину є салати саланова мультиліф і саланова фризе.

 

Маслянистий салат

Містить багато вітаміну Е в м'якому, глянсовому листі. Це качаний салат з компактною розеткою і округлим, злегка стислим листям. Серед інших салатів, маслянистий вважається особливо делікатесним і цінним за вмістом вітамінів і мікроелементів, відомо також, що маслянисті салати не накопичують нітратів. Насіння маслянистого салату в каталозі інтернет магазину: Джиска F1.

 

Дуболистий салат

Декоративний, корисний та смачний. Його ніжні листочки, зовні дуже схожі на дубові, мають тонкий горіховий аромат і добре поєднуються з грибами, авокадо, нежирними сортами риби, подружаться з часником і горіхами, стануть відмінним, легким гарніром до страв з м'яса. Дуболистий салат гарний як конвеєрна культура у весняно-літній період. Переносить спеку і не витягується, але потребує хорошого поливу та розпушування. Щоб виростити на своїй грядці дуболистний салат, зверніть свою увагу на таке насіння:

Руксай F1, а також салатну суміш Здоровий сніданок.

 

Латук

Або городній салат, мабуть, найпоширеніший зелений овоч у всьому світі. Його майже несмакове, але соковите листя добре поєднується з будь-якими складовими страви. Латук прийнято їсти у свіжому вигляді, порвавши листя руками. Насіння латука легко можна проростити вдома в ємності з гідрогелем або на вологій ваті. У другому випадку важливо стежити, щоб вата не пересихала. Вже за кілька тижнів можна буде зібрати врожай корисної зелені, вирощеної на підвіконні квартири. Не варто давати листям салату переростати, інакше воно стане жорстким і несмачним. Краще вчасно збирати врожай і досівати нове насіння для безперервного процесу на підвіконному городі.

Ділити та класифікувати салати, напевно, можна дуже довго, простіше купити насіння кількох видів салатів та результати спробувати на смак. І зрештою вивести свою, найправильнішу класифікацію: дуже подобається/подобається/не подобається.

Вгору
,