Кількість
|
Вартість
|
||
|
Зелений горошок цінується у всіх куточках світу. За калорійністю він у 1,5-2 рази перевершує деякі овочі, а збалансований амінокислотний склад робить його незамінним при дієтичному харчуванні. Зелений горошок вирощують повсюдно, хоча ще донедавна він був відомий лише в Азії, Африці. Важко уявити всі ці далекі часи, коли багато продуктів або речей ще не було винайдено або освоєно. Зараз же ви спокійно можете купити будь-яке насіння овочів, у тому числі і насіння зеленого горошку, і виростити на своїй ділянці або навіть на підвіконні міської квартири.
Зелений горошок, як і будь-який інший овоч, має свої особливості вирощування та вимоги догляду:
- нейтральна реакція ґрунту – суглинок, торф'яна
- ґрунт має бути легким. повітро- та вологоємким
- найкращі попередники: картопля, томати, капуста, гарбуз
Вирощують зелений горошок прямим висівом насіння в ґрунт наприкінці квітня – на початку травня на невелику глибину. Відстань між насінням витримують 5-6 см, а між рядами - 15-20 см. Через 10-12 днів очікується появи сходів.
Догляд, підживлення та полив:
Зелений горошок холодостійка культура, тому може витримати незначне похолодання, насіння проростає навіть при температурі 5°C. А ось до поливу горошок дуже навіть чуйний - нестача води згубно позначається на зав'язі та формуванні плода. Підживлення зеленого горошку починається ще восени: після перекопування грядок вносять компост, суперфосфат, калійні солі, а навесні в землю додають пічну золу. Тільки в крайньому випадку (несприятливі умови) може знадобитися додаткове внесення азотних добрив у період сходу.
За термінами дозрівання зелений горошок поділяють на ранні (45-60 днів появи сходів), середні (60 - 80 днів) та пізні (понад 80 днів) сорти та гібриди.
Зелений горошок використовується у кулінарії, а також може вирощуватись у декоративних цілях.