Влітку овочів та зелені повно: у кого зі своєї грядки врожай, хто щодня з ринку йде з повними сумками, кому ж дбайлива сусідка носить щовечора по тазику кабачків із огірками. Щоб продовжити задоволення та користь овочевого достатку довше, щоб урізноманітнити зимовий обідній стіл, господині та господарі, кухарі та кухарі, годувальники та кулінари роблять заготовки: консервують, маринують, заморожують та сушать, солять та в'ялять зібраний урожай. Звичайно ж, зелень і томати, і перець тепер можна купити в будь-якому супермаркеті цілий рік, хоч у свіжому, хоч у замороженому вигляді. Але ціни на не сезонні овочі іноді аж надто кусачі, та й своє, рідне, з городу завжди смачніше і ближче! Кожній господині відомо, як засолити огірки або заморозити кріп у формах для льоду, але щодня з'являються нові оригінальні ідеї, як продовжити літо з погляду гастрономії. Найбільш практичні ми зібрали для Вас у цій статті.

Свіжий томатний сік можна заморозити в пакетиках для льоду - трохи клопітно його туди заливати, але, зрештою, зручно, якщо знаєте, що використовувати доведеться зовсім маленькими порціями. А зберігати такі пакетики дуже легко – вони скручуються у трубочку чи пролазять у вузькі щілини у холодильнику між іншими заготовками.

Зелень кропу, окрім традиційно заморожування або засолювання, можна залити олією - такий спосіб надовго збереже колір та аромат. А ще крутіше зробити відразу мікс із улюблених пряних трав: петрушка, кріп, кінза, базилік, м'ята тощо. - у довільній пропорції. Олію візьміть оливкову або соняшникову. Пам'ятайте, що нагрівати масло першого холодного віджиму не варто, тому, якщо збираєтеся використовувати таку зелень для теплих соусів, супів і гарячих страв, віддайте перевагу рафінованому. Олія повинна покривати всю зелень аж до самого дна баночки.

Силіконові формочки теж не погана тари для заморожування зелені на зелений борщ або томатного соку для соусу болоньєзе.

З вершкового масла та зелені зі своєї грядки можна приготувати відмінну заправку для страв із картоплі. Інгредієнти: олія, сіль, часник та зелень за смаком. Розтоплену олію змішати із сіллю часником і залити їм формочки із зеленню (кріп, майоран, чабер, чебрець, базилік і т.д.). Така заготівля значно економить час до приходу голодного чоловіка з роботи, чи несподіваних, але не менш голодних гостей. Вам нічого вже не потрібно мити кришити видавлювати і перемішувати - просто покладіть пару масляних фігурок на гарячу картоплю і накрийте кришкою. А зекономлений час приділіть собі - випийте філіжанку кави або переконайтеся, що макіяж в порядку!

Морозиві кабачки після розморожування та приготування втрачають у зовнішньому вигляді. А якщо їх обсмажити на сухій сковороді гриль без олії та солі, підморозити на обробній дошці в морозилці півгодини, перекласти напівфабрикат у пакет і відправити назад у морозильну камеру для зберігання, то смак та зовнішній вигляд не постраждають, а смаження надалі й зовсім не знадобиться. ! Такі кабачки дуже хороші в бутербродах з м'яким сиром або беконом, а також у рулетиках з різноманітними смаколиками. І себе побалуєте, і гостей знову ж таки здивуєте.

Морозильна камера не нескінченна. А так хочеться запхати в неї всього і більше!

Перець для фарширування займе мало місця, якщо його запекти в духовці до м'якості та акуратно приплюснути ножем. Перець Капі F1 дуже добре підходить для заморожування в порізаному вигляді – він легко чиститься від насіння, його швидко та зручно різати через конічну форму, а структура стінок не водяниста, тому не розкисає після розморожування. Для пасти та піци – це найкращий варіант заготівлі.

Цукрові сорти кукурудзи можна також заготовляти на зиму. Для цього качани бланшують, вилущують зерна і пакують порційно по пакетах, або заморожують повністю на качані. Взимку просто розігрійте смакоту в мікрохвильовій печі, обернувши паперовим рушником.

Наприкінці статті назріло питання: як заморозити кавун? А ще я чула, що можна консервувати борщ у банках, але це вже з розділу дивовижної кулінарії.

 

Всього Вам смачного та щедрого врожаю! Сподіваюся інтернет, і креативні знайомі городники найближчим часом потішать новими кулінарними виворотами.